Hoe vaak je wachtwoord veranderen?

Waarom is het veranderen van je wachtwoorden belangrijk?

Je wachtwoord regelmatig veranderen is uiteraard belangrijk voor de veiligheid van jouw account en gegevens. Internet criminelen kunnen met jouw wachtwoord toegang krijgen tot en misbruik maken van jouw gegevens.

Het gebruik van sterke wachtwoorden, die niet snel te raden zijn, is sterk aangeraden en ook het regelmatig verandern van je wachtwoorden helpt je te beschermen tegen cyberaanvallen. De voornaamste reden om je wachtwoord te veranderen zonder dat je vermoed dat je account gestolen is, is omdat je nooit weet wanneer één van jouw wachtwoorden in verkeerde handen is gevallen. Dit kan gebeurd zijn zonder dat je het gemerkt hebt door een hacking van de servers van de toepassing waar jij een account hebt.

Hoe vaak verander je je wachtwoorden best?

Je wachtwoord om de 30, 60 of 90 dagen veranderen, dus minimaal om de 3 maanden, wordt als algemene regel beschouwd. Al komt recent onderzoek ook met een advies om je wachtwoorden niet te vaak te veranderen. Dit komt omdat mensen nu sneller geneigd zijn minder sterke wachtwoorden te kiezen.

Als we voor de zoveelste keer gevraagd worden voor een nieuw wachtwoord zijn we sneller geneigd een simpel wachtwoord te kiezen. Een andere mogelijkheid is dat we kiezen om maar een kleine verandering in het huidige wachtwoord toe te passen. Dit komt uiteraard de veiligheid ook niet ten goede.

Verander je wachtwoord dus regelmatig, minstens 1x per jaar, maar kies uiteraard wel voor een veilig en sterk wachtwoord!

Hoe je wachtwoorden onthouden?

Wachtwoord apps

Voor alles bestaat tegenwoordig een tool of app, dus ook voor het onthouden van wachtwoorden. Op die manier hoef je maar 1 wachtwoord te onthouden, dat van je wachtwoord app. Op die manier heb je dan toegang tot alle wachtwoorden die je niet meer uit je hoofd moet kennen. Voorbeelden hiervan zijn KeePass, LastPass of DashLane. Maar ook Google Chrome biedt de mogelijkheid om je paswoorden voor websites voor jou te onthouden.

Wachtwoordzin

Gebruik een wachtwoordzin die je makkelijk kan onthouden als wachtwoord. Je kan er ook nog cijfers of speciale tekens aan toevoegen om het wachtwoord sterker te maken.

Voorbeeld: W8maaraf!

Vast + Variabel deel

Een andere manier om verschillende wachtwoorden te onthouden is dat je een vast stuk kiest en daar een variabel deel aan maakt voor iedere aparte toepassing of website.

Voorbeeld: W8maaraf!GG voor je Google account en W8maaraf!FB voor je Facebook account.

Vergelijkbare berichten