Prioriteiten stellen met de Eisenhower matrix

Bepaal je prioriteiten met de Eisenhower matrix

In een vorige blogpost deelde ik al eens hoe je prioriteiten kan stellen met de vraag “Moet ik dit nu doen?“. Vandaag deel ik met jou een andere manier om prioriteiten te stellen, namelijk de Eisenhower matrix. Met de Eisenhower matrix kan je je taken prioriteren op basis van dringendheid en belangrijkheid.

Eisenhower: dringendheid vs belangrijkheid

Het eerste dat je je moet afvragen bij een bepaalde taak, is of deze dringend is. Dringende taken zijn meestal tijdsgebonden en hebben een bepaalde deadline. Het zijn taken die bepaald worden op basis van de klok en die gevolgen hebben als je de taak niet op tijd doet.

Vervolgens ga je bepalen hoe belangrijk een taak is. Hierbij kan je je volgende vragen stellen:

  • Wat zijn de voordelen als ik de taak uitvoer?
  • Wat zijn de gevolgen als de taak niet gedaan wordt?

Eisenhower: acties nemen

Zoals je kan zien in de matrix hierboven ga je je verschillende taken indelen op basis van dringendheid en belangrijkheid. Afhankelijk van hun indeling moeten deze taken op een andere manier behandeld worden.

1. Elimineren

Alle taken die niet belangrijk en ook niet dringend zijn moet je zo snel mogelijk zien te elimineren. Deze taken schrap je van je to-do lijstje. Er is geen voordeel aan verbonden om deze te doen!

2. Delegeren

Taken die niet belangrijk zijn voor jou, maar wel dringend moeten gebeuren ga je delegeren. Dit zijn taken die wel moeten gebeuren en snel ook, maar waar jij geen meerwaarde uit haalt. Laat iemand anders deze taken doen!

3. Uitvoeren

In deze categorie zitten alle brandjes die geblust moeten worden. Dus alle taken die erg belangrijk voor je zijn en die ook nog eens dringend moeten gebeuren. Deze taken handel je best onmiddellijk af. Zo kan je ze schrappen van je to-do lijstje en kunnen ze je geen stress meer bezorgen.

4. Plannen

Als laatste zijn er de taken die wel belangrijk zijn, maar die niet onmiddellijk uitgevoerd moeten worden, dus niet dringend zijn. Deze taken brengen de meeste meerwaarde om je tot jouw uiteindelijke doel te brengen. Het is de bedoeling om deze taken in te plannen om op een later tijdstip uit te voeren.

Vergelijkbare berichten