Hoe als ondernemer meer tijd maken

Hoe maak je als ondernemer meer tijd voor jezelf als ondernemer

Vroeger werd al eens gezegd dat ondernemers enkel maar leven voor hun business. Tegenwoordig zijn vele ondernemers er gelukkig van overtuigd dat er ook nog een leven naast hun onderneming is. Maar hoe doe je dat nu als ondernemer tijd voor jezelf en je gezin maken zonder je business te verwaarlozen?

1. Keuzes maken

Ondernemers hebben vaak 101 ideeën om te doen in hun business. Stop met overal aan te beginnen maar nooit iets af te maken. Maak een keuze wat jij nu echt wil gaan doen en focus je daarop. Dit zorgt ervoor dat je al je energie in dat project kan steken en er het maximale rendement uithaalt.

2. Structuur

Chaos in je administratie of in de kerntaken van je bedrijf kost je hopen energie en tijd. Zorg voor rust en meer tijd door structuur aan te brengen in je bedrijf. Geef veel gebruikte materialen een vaste plek en zorg bijvoorbeeld voor een overzichtelijke werkplek. Je zal zien hoeveel tijd dit je bespaart.

3. Processen vereenvoudigen

Probeer zowel administratieve als andere processen in je onderneming te vereenvoudigen. Hiervoor breng je eerst je proces in kaart en elimineer je overbodige stappen. Vervolgens bekijk je de overgebleven stappen en probeer je deze op een eenvoudigere manier uit te voeren.

4. Taken automatiseren

Ook jij als ondernemer ontkomt niet aan de digitalisering. Probeer daarom zoveel mogelijk repetitieve taken te automatiseren. Zoals bijvoorbeeld het inplannen van sociale media berichten of versturen van standaard mailings naar je (potentiële) klanten.

5. Taken uitbesteden

Als je je processen vereenvoudigd, gedigitaliseerd en geautomatiseerd hebt kan je gaan kijken naar het uitbesteden van bepaalde (administratieve) taken. Hierbij moet je de afweging maken van jouw uurloon tijd tegenover de prijs die je betaald voor het uitbesteden van taken.

Vergelijkbare berichten